вторник, 11 февруари 2014 г.

Тиквен хляб





500 гр. тиква / обелена и нарязана/
1 с.л. зехтин
1 ч.л. сол + малко за поръсване
1 щипка черен пипер
500 гр. пълнозърнесто брашно + малко за месенето
7 гр. суха мая
тиквени семки за поръсване




 


Обелената и нарязана на парчета тиква се намазва със зехтина / 1 ч.л./ и се поръсва със сол.
Парчетата се нареждат в тава покрита с пекарска хартия и се пекат около 30-40 минути в загрята фурна на 180 градуса.
Опечената тиква се намачква с вилица.
В дълбок съд се смесват брашното, сухата мая и 1 ч.л. сол . Прави се 'кладенче' в центъра на брашното и се добавя тиквеното пюре и 150 мл. хладка вода. Размесва се малко по малко до получаване на еластично тесто и се оставя да втаса 1 час на топло място.

Тестото се размесва още веднъж върху набрашнен плот, оформясе в продълговата форма / ако имате желание може и да го сплетете на плитка като на смиките/.
Оформеното тесто се поставя в съд, покрит с поръсена с брашно пекарска хартия, и се оставя да втаса още 40 минути.

Пече се в загрята фурна на 220 градуса с одухване 30-40 минути, до получаване на кафеникава коричка.





Няма коментари:

Публикуване на коментар