неделя, 8 декември 2013 г.

"Parisiennes"- лешникови сладки с глазура



Доста се чудех относно заглавието... "Parisiennes" в превод означава -Парижанки. Но някак си не ми звучеше добре ... затова реших да оставя оригиналното име на тези вкусотийки и да добавя малко разяснение. Надявам се да Ви допадне изборът ми, както на заглавие така и на рецепта :))



Продукти:
250 гр. захар
250 гр. фино смлени лешници
1/4 ч.л. канела
2 яйца
125 гр. пудра захар
1 ч.л. пресен лимонов сок
1 щипка бахар
1 щипка индийско орехче
1 щипка сол



 
Смесваме добре захарта /250гр./ с лешниците, канелата, бахара и индийското орехче. Жълтъкът и белтъкът на едното яйце се разделят /белтъка оставяме за глазурата/.  Разбиваме отделения жълтък с другото яйце и ги смесваме постепенно с лешниковата смес, като разбъркваме с телена бъркалка. Размесваме добре сместа с ръце и я оставяме за 1 час в хладилник.
Глазурата приготвяме, като разбиваме белтъка на пяна с щипка сол. Постепенно добавяме и пудрата захар, а накрая и лимоновият сок. 
Лешниковата смес се разточва с дебелина около 1см. върху хартия за печене поръсена с малко захар.  Изрязваме формички по избор и после покриваме с глазурата / аз използвах шприц /.
Печем в тава покрита с хартия за печене на 150 (електрическа фурна) или 125 градуса (фурна с вентилатор) за около 12-15 мин.







Няма коментари:

Публикуване на коментар