понеделник, 18 март 2013 г.

Тарт на Италианската баба / Italian grandmother's cake

Един много приятен и сравнително лесен сладкиш, с който реших да експериментирам моите кулинарни умения.. :)



 Продукти за тестото:
250г брашно
100г пудра захар
100г краве масло
1 яйце
1/2 пакетче бакпулвер

.... за крема:
500мл прясно мляко
100г захар
4 жълтък
50г брашно
1 ванилия

Първо приготвяме тестото, като в съд се смесват брашното, пудрата захар, маслото нарязано на кубчета и бакпулвера. Всичко се меси с ръце до получаване на трохи. После добавяме яйцето и месим до твърдо тесто, което се разделя на две топки. Една по-голяма и една по-малка, и се оставя в хладилник да стегне малко.
Крема се приготвя, като първо кипваме прясното мляко. В отделен съд смесваме жълтъците, брашното и захарата, към които прибавяме малко по малко кипнатото мляко. Получената смес поставяме отново на котлона и се бърка постоянно до сгъстяване, накрая се добавя и ванилията.
Тестото се изважда от хладилника и по-голямата част разточваме върху набрашнен плон. Застиламе дъното на форма за тарт с размери около 26см,която предварително е набрашнена.
 Разточеното тесто трябва да  покрие и страничните ръбове на формата. Отгоре се разпределя крема равномерно и се разточва и втората част от тестото, от която трябва да се получи капачето на тарта. След като го поставим притискаме краищата на двете теста, намазваме отгоре с разбит жълтък, поръсваме с ядки по избор при мен бяха филирани бадеми.
Печем в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, за около 35 минути. След като се охлади тарта поръсваме с пудра захар и вече е готов за консумация.
                                                                                    Добър апетит!

                                                                                      Рецептата е взаимствана от тук
 

                                                                                                                                           

Няма коментари:

Публикуване на коментар