сряда, 15 май 2013 г.

Трюфели от бял шоколад и матча



Матча е висококачествен японски фино смлян зелен чай, който се приготвя и поднася по време на японската чаена церемония.  Днешно време той е популярен и извън Япония – както като напитка, така и като добавка при приготовлението на сладкиши и  различни ястия. След дълго търсене на "моята" рецепта се спрях да тези невероятни трюфели :) 





                                             Продукти за около 20 трюфела:
                                            285 гр. бял шоколад
                                            80 мл. пълномаслена сметана
                                            30 гр. масло
                                            3/4 ч.л. чай матча на прах





Затопляте на котлон сметаната и маслото, докото то се разтопи. Пресявате матчата и постепенно добавяте затоплената сметана, като внимавате да не се получат бучки.
После разтапяте шоколада на водана баня /когато заври водата изключете котлона и оставете бавно да се разтопи /. Вече готовият шоколад смесвате със сместа с матчата, разбърквате до еднородна,еластична смес /ако Ви се получат бучици от шоколада добавете 1-2 с.л. гореща вода/. Готовате смес изсипвате в шприц и разпределяте по силиконови формички, и оставяте в хладилник да стегнат минимум за 4-5 часа.
Охладените трюфели моръсвате с матча и декорирате по желание. Съхранявайте в хладилник, защото са лесно разтопими.


*Ако нямате силикови формички, може да сложите сместа в малък правоъгълен съд. Когато сместа стегне я разрязрежете на кубчета, от които пак се получават красиви трюфели :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар