понеделник, 29 април 2013 г.

Портокалови мини тортички




Продукти за 3-4 тортички:
200гр. бял шоколад
2с.л. пълномалена сметана
2 листа желатин
кората и сока на 1/2 портокал

За крем Англез:
2 жълтъка
1/2с.л. захар
125мл. прясно мляко
125мл. пълномаслена сметана
1 ванилена шушулка

За портокаловият сос:
200мл. бяло вино (препоръчителен е муската)
3с.л. тръстикова захар
кората на 1/2 портокал
сока на 1 портокал
По оригинална рецепта се добавя едно парче натрошен peperkoek (традиционен белгийски сладкиш). Ако имате желание може да си го приготвите сами (потърсете в интернет за рецепти) или може да го заместите с друг сух сладкиш по ваше усмотрение.

Първо приготвяме крема Англез като в съд с двойно дъно смесваме млякото със сметаната и разрязаната на две ванилена шушулка и ги поставяме на котлон. След като заври огънят се намаля до минимум и добавяме постепено преди това разбитите леко жълтъци със захарта. Оставя се на слаб огън до леко сгъстяване, като внимавате да не заври! Отнемаме и оставяме настрани да се охлади.
Разтапяме на водна баня шоколада, портокаловите корички, сока от портокал и 2с.л. сметана. Приготвяме желатина, като го накиснем в хладка вода за около 5 мин. и го добавяме към полу охладеният млечен крем, и разбъркваме до разтварянето му. После добавяме и шоколадовата смес постепенно с непрекъснато бъркане. 
Разпределяте вече получената смес в малки купички, покривате ги с прозрачно фолио и оставяте за 1 нощ в хладилник.
За финал приготвяме портокаловият сос по следният начин:
В съд с незалепващо покритие загряваме виното, тръстиковата захар, коричките и сока от портокала. Когато заври добавяме натрошеният peperkoek или това с което сте решили да го замените. Оставяме на котлона до получаване на гъст хомогенен сос. 

Преди сервиране обръщаме формичките и  поливаме със соса. Ако имате желание може да си направите и основа за тортичките в моят случай  тя е от peperkoek.

Няма коментари:

Публикуване на коментар