събота, 22 юни 2013 г.

Шоколадов тарт с ягодова изненада


 


Шоколадова основа:
 350гр. брашно
 50гр. какао
 1 яйце / леко разбито/
 200гр. масло / размекнато/
 200гр. захар

Пълнеж:
400гр. качествен ягодов конфитюр
около 10 ягоди / прeполовени/

Заливка:
 200гр. натурален шоколад / може да замените и с млечен/


Разбиваме добре маслото и захарта с миксер. Добавяме яйцето и разбъркваме добре с телена бъркалка. Пресяваме заедно брашното и какаото и ги добавяме към маслената смес. Разбъркваме до смесване на всички съставки и после месим до средно меко тесто.
Вече омесеното тесто увиваме с кухненско фолио и оставяме в хладилник минимум за 1 час.

Охладеното тесто разточваме върху добре набрашнена повърхност (ако тестото е много твърдо го премесете още веднъж и така го разточете). Разтиламе тестото като обхващаме и стените на формата за тарт (препоръчително е да е разкопчаваща се, не е проблем да я замените и с обикновена разкопчаваща се форма) с диаметър 24см (може да използвате и по голяма, на мен ми остана около половината тесто, което направих на тарталетки).
Надупчваме тестото с вилица и го оставяме за още половин час в хладилникк. През това време загряваме фурната на 180 градуса и приготвяме кухнеска хартия за покриване на шоколадовата основа.
Застиламе основата с кухненската хартия, като гледаме да обхване и стените Върху хартията изсипвате около две шепи суров фасул (тези техника е за да не се издуе основата за тарта, по принцип се използват керамични мъниста, но при липсата им и фасулът е перфектен заместител). Покритият тарт печем около 10 минути, после изваждаме от фурната махаме хартията и фасула, и печем още 15-20 минути (имайте напредид, че основата на тарта трябва да бъде добре изпечена, ако преценте удължете времето на печене ). Оставяме го да изстине добре и застиламе с конфитюр равномерно. Отгоре разпръскваме приполовените ягоди и ги притискаме леко за да потънат в конфитюра (не изцяло). 
Разтапяме шоколада на водна баня и внимателно го изливаме върху конфитюра и ягодите. Леко разклащаме целият тарт за да се разпредели шоколада разномерно и гладко ( с  лъжици и шпатули няма да получите същият ефект). Оставяме да изстине добре и след това прибираме в хладилник ( аз малко я попропуснах тази част и заради това ми белее леко шоколада :)) )
Преди сервиране оставете на стайна температура поне за 15 минути за да предотваратите напукване на шоколада. Разрязвайте със затоплен нож по същата причина.

 

                                                  
                                                                                         Рецептата съм адаптирала от тук .



2 коментара:

  1. Разкошен тарт! Чудесно съчетание на шоколад и ягоди!
    Поздрави и хубава съботна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Tillia, заслужаваше си усилията! Приятна вечер и на теб :)

      Изтриване