Шоколадова основа:
350гр. брашно
50гр. какао
1 яйце / леко разбито/
200гр. масло / размекнато/
200гр. захар
Пълнеж:
400гр. качествен ягодов конфитюр
около 10 ягоди / прeполовени/
Заливка:
200гр. натурален шоколад / може да замените и с млечен/
Разбиваме добре маслото и захарта с миксер. Добавяме яйцето и разбъркваме добре с телена бъркалка. Пресяваме заедно брашното и какаото и ги добавяме към маслената смес. Разбъркваме до смесване на всички съставки и после месим до средно меко тесто.
Вече омесеното тесто увиваме с кухненско фолио и оставяме в хладилник минимум за 1 час.
Охладеното тесто разточваме върху добре набрашнена повърхност (ако тестото е много твърдо го премесете още веднъж и така го разточете). Разтиламе тестото като обхващаме и стените на формата за тарт (препоръчително е да е разкопчаваща се, не е проблем да я замените и с обикновена разкопчаваща се форма) с диаметър 24см (може да използвате и по голяма, на мен ми остана около половината тесто, което направих на тарталетки).
Надупчваме тестото с вилица и го оставяме за още половин час в хладилникк. През това време загряваме фурната на 180 градуса и приготвяме кухнеска хартия за покриване на шоколадовата основа.
Застиламе основата с кухненската хартия, като гледаме да обхване и стените Върху хартията изсипвате около две шепи суров фасул (тези техника е за да не се издуе основата за тарта, по принцип се използват керамични мъниста, но при липсата им и фасулът е перфектен заместител). Покритият тарт печем около 10 минути, после изваждаме от фурната махаме хартията и фасула, и печем още 15-20 минути (имайте напредид, че основата на тарта трябва да бъде добре изпечена, ако преценте удължете времето на печене ). Оставяме го да изстине добре и застиламе с конфитюр равномерно. Отгоре разпръскваме приполовените ягоди и ги притискаме леко за да потънат в конфитюра (не изцяло).
Разтапяме шоколада на водна баня и внимателно го изливаме върху конфитюра и ягодите. Леко разклащаме целият тарт за да се разпредели шоколада разномерно и гладко ( с лъжици и шпатули няма да получите същият ефект). Оставяме да изстине добре и след това прибираме в хладилник ( аз малко я попропуснах тази част и заради това ми белее леко шоколада :)) )
Преди сервиране оставете на стайна температура поне за 15 минути за да предотваратите напукване на шоколада. Разрязвайте със затоплен нож по същата причина.
Рецептата съм адаптирала от тук .
Рецептата съм адаптирала от тук .
Разкошен тарт! Чудесно съчетание на шоколад и ягоди!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава съботна вечер!
Благодаря Tillia, заслужаваше си усилията! Приятна вечер и на теб :)
Изтриване